Címoldal > Várandósság > A kulcsfontosságú vitaminok ábécéje a terhesség alatt

A kulcsfontosságú vitaminok ábécéje a terhesség alatt

A terhesség, mint a legnagyobb ajándék, leírhatatlanul nagy örömöt jelent minden nő számára. De a boldogság ellenére is sok kérdés merül fel azzal kapcsolatban, hogy mit vigyünk be a szervezetünkbe, hogy azonnal elkezdhessünk törődni a csecsemő és természetesen az anya egészségével. Bemutatjuk a a legfontosabb vitaminok ábécéjét terhesség alatt, és hogy mely ételekben találhatjuk meg ezeket a vitaminokat.

Mindenekelőtt őszintén gratulálunk! Életed legszebb periódusa előtt állsz. Már azon gondolkozol, hogy mi legyen gyermeked neve, mi lesz a neme, kire fog hasonlítani, mit fog elérni az életben és mi mindent kell tenned, hogy kisbabád egészséges legyen. Sok tanácsot kapsz édesanyádtól, nagynénédtől, unokatestvéreidtől, barátnőidtől és szomszédaidtól. Ezek a tanácsok különböznek egymástól, így egy kérdésből három lesz. Nincs szükséged ezekre a dilemmákra és a válaszok keresésére, hogy elkerülje a figyelmed a terhesség élvezete. Az első kérdés a következő: melyik vitamint kell elkezdenem szedni a terhesség alatt? Ezzel a cikkel szeretnénk válaszolni erre a kérdésre, így időt takaríthatsz meg arra, hogy képeket készíts növekvő pocakodról vagy napi 10 percig hallgass zenét, miközben a hasad masszírozod, vagy elvégzed amit szeretnél.

Milyen vitaminokat szedjek a terhesség alatt?

Fontos, hogy már a terhesség tervezése során  kezd el szedni a vitaminokat, ideális esetben három hónappal a fogantatás előtt, hogy a csecsemő az első naptól kezdve olyan környezetben fejlődjön, amely tartalmaz minden szükséges vitamint számára.

Látni fogod, hogy a vitaminok ábécéje a terhesség alatt kifejezés nem véletlen.

Az A-vitamin pozitívan befolyásolja a látás, az immunrendszer és a csontok, valamint a bőr fejlődését. Az A-vitamin nélkülözhetetlen forrása a tojás, amely ezen kívül vasat és esszenciális fehérjéket is tartalmaz. Az A-vitamin legismertebb forrásai a sárgarépa, a teljes kiőrlésű búzafélék, az articsóka, a mángold, a káposzta, a zöld saláta, a lencse, a hagyma, a retek, a borsó... A mértékletesség mindig fontos, különösen, amikor az A-vitaminról van szó, mert a szintetikus formájának bevitele káros következményekkel járhat. Viszont az A-vitamin béta-karotin formájában történő bevitele, amelyet az élelmiszerekben találunk, nem jár ilyen következményekkel. Ez az oka annak, hogy a terhesség alatt az A-vitamin szedése az Egészségügyi Világszervezet szerint Európában nem szükséges, inkább természetes A-vitamin forrásokat ajánlatos fogyasztani.

A B-vitaminok nagy vitamincsalád, amely B12, B6, folsav (B9-vitamin), valamint B1, B2, B3, B5, B7 vitaminokból áll.

 

  • A B6-vitamin az egyik legszükségesebb vitamin a fehérje-, cukor- és zsíranyagcsere megfelelő működéséhez, de a vérsejtek termeléséhez is. Megtalálható a csirke és pulyka húsban, tonhalban, napraforgómagban, integrált élelmiszerekben, tejben, sajtban, babban, spenótban és sárgarépában.
  • A folsav a B-vitaminok csoportjába tartozik, nagyon fontos a velőcső kialakulásához és záródásához, ami kulcsfontosságú folyamat a gyermek agyának és gerincvelőjének teljes fejlődésében. Mivel befolyásolja az idegrendszer fejlődését, amely a terhesség korai szakaszában történik, nagyon fontos, hogy megfelelő időben elkezdjük szedni a folsavat. Részt vesz a DNS kialakulásában, ami azt jelenti, hogy megfelelő mennyiségű folsav nélkül a sejtek nem osztódhatnak, és ennek következtében a növekedés akadályokba ütközhet. A terhesség alatt a sejtek növekedése gyorsul, és így a folsav iránti igény is nő. A folsav kiváló forrásai a zöld leveles zöldségek, magvak, diófélék, citrusfélék, máj és gabonafélék.
  • A B12-vitamin fontos a DNS-szintézishez, a normális vérkép fenntartásához és az agy megfelelő neurológiai funkcióihoz. A B12-vitamin-hiány terhes nőknél vérszegénységet, fáradtságérzést, rövid lélegzetvételt, érzékszervi zavarokat a végtagokban, feledékenységet és hangulatingadozást okoz. Mivel a B12-vitamin a leggyakoribb az állati eredetű élelmiszerekben, a vegánoknak különös figyelmet kell fordítaniuk erre a vitaminra. A B12-vitamin forrásai a vörös hús, tejtermékek, hal, csirke és tojás.

 

A C-vitamin antioxidáns, amely növeli a szervezet immunitását. Szükséges a kollagén, a csontok, a porc, az izmok és az erek kialakulásához. A C-vitamin minden testszövetben megtalálható, de mivel nem marad a szervezetben sokáig, naponta kell fogyasztani. A C-vitamin megfelelő bevitele lehetővé teszi a vas jó felszívódását is. A C-vitamin koncentrációja egy nő vérében drasztikusan csökkenhet a terhesség alatt. C-vitamint bevihetünk egyes élelmiszerekből, különösen friss gyümölcsökből, citrusfélékből (citrom, narancs, grapefruit), de paradicsomból, kiwiből stb. A friss gyümölcsök téli helyettesítője a magas C-vitamin tartalmú ecetes káposzta.

A D-vitamin segíti a szervezetben a kalcium és a foszfor felszívódását és megfelelő felhasználását, ami szintén befolyásolja a csontok megfelelő fejlődését. Az utóbbi időben a D-vitamin fontossága a sejtek helyes osztódása és az immunrendszer működése tekintetében egyre nő. A D-vitamin-hiánya a terhes nőknél fontos kockázati tényező a csontritkulás kialakulásában az élet későbbi szakaszában, a magzatban pedig gyermekkori angolkórt okozhat. Szakértők úgy vélik, hogy a D-vitamin-hiányban szenved lakosság nagy része, beleértve a terhes nőket, ezért fontos, hogy megfelelő mennyiségű D-vitaminhoz jussunk, rendszeresen tartozkodjunk napon, fogyasszunk D-vitaminban gazdag élelmiszereket, valamint terhesvitaminokat fogyasszunk, amelyek  tartalmaznak ajánlott mennyiségű D-vitamint. D-vitaminban gazdag élelmiszerek a tojássárgája , lazac, szardínia, dúsított tej és frissen facsart narancslé.

Nem szükséges kettő helyett enni

A siker titka a jobb minőségű és nem nagyobb mennyiségű élelmiszerek fogyasztása, ezért nem szükséges két ember helyett enni. Egyél egészséges ételeket, és biztosítsd a megfelelő vitaminbevitelt a kismamavitaminok segítségével. Manapság rengeteg várandósok számára elérhető vitamin van a piacon, és amellett, hogy tartalmazzák a vitaminok ábécéjét, az is fontos, hogy tartalmaznak megfelelő mennyiségű ásványi anyagokat és zsírsavakat. Minden számodra szükséges megfelelő mennyiségű vitamint tartalmaz a Novalac Prenatal kapszula

 

A várandósság tervezése

Az újszülöttről való gondoskodás nem a megszületés után kezdődik, hanem már sokkal hamarabb, a fogamzás előtt. Az anya egészségi állapota és táplálkozási szokásai nagyban befolyásolják a várandosság és a szülés sikeres lefolyását.

További részletek

Várandósság

Az egészséges táplálkozás minden életkorban a jó egészség és a jó közérzet alapja, de mindenek előtt a várandósság ideje alatt, amikor a tápanyagok az anya szervezetéből jutnak el a magzathoz. Mivel elsősorban a magzatot kell ellátni minden szükséges tápanyaggal, nagyon fontos, hogy az anya saját étkezését ehhez a megnövekedett igényhez igazítsa.

További részletek

A Novalac® Prenatal kapszula étrend-kiegészítő. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.